Program imprezy przewiduje wiele atrakcji, m.in.: wystawę producentów trzody chlewnej, prezentację wyrobów lokalnych zakładów mięsnych i wędliniarzy oraz firm prowadzących swoją działalność handlową na terenie LGD, sympozjum nt. promocji trzody chlewnej produkowanej metodami tradycyjnymi, „Świńską wyżerkę” czyli pokaz i degustację wyrobów wiejskich wykonanych wg starych receptur. Przewidziano również liczne konkursy a wśród nich: wyciskanie prosiaka, „Konkurs Pasibrzucha” czyli jedzenie kiełbasy z pęta na czas, „Świńskie Uszko” czyli konkurs dla dzieci – naśladowanie odgłosów świnki, konkurs rzutu świńską nóżką. Najważniejsza tego dnia będzie rywalizacja kulinarna: na najlepszy galat i smalec. Imprezę zwieńczy degustacja pieczonego prosiaka.
- Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w naszej imprezie. Atrakcji na pewno nie zabraknie. Niezależnie od pogody ruszamy w najbliższą niedzielę o godz. 13.00 – zachęca prezes LGD Sławomir Szyszka.