Organizatorem tego przedsięwzięcia było LGD Wielkopolska z Wyobraźnią, której członkami są gminy: Pogorzela, Rozdrażew, Borek Wlkp. i Koźmin Wlkp. Celem imprezy było zaprezentowanie bogactwa i różnorodności kulinarnej obszaru LGD oraz promocja wyrobów z produktu lokalnego jakim jest świnia.
O godz. 13.00 imprezę rozpoczął wystrzał z moździerza Kurkowego Bractwa Strzeleckiego w Koźminie Wlkp. Następnie otworzyły się zamkowe „wrota” a dziedziniec wypełnił się rzeszą gości. Mimo, że był to koniec września impreza wzbudziła duże zainteresowanie wśród mieszkańców z terenu LGD oraz turystów, którzy licznie przybyli na Zamek podziwiać przygotowane specjalnie dla nich atrakcje. Z zaproszenia organizatorów skorzystali goście specjalni na czele z Krzysztofem Grabowskim - Członkiem Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Obecni byli także: Jadwiga Stefańska i Władysław Glanc z poznańskiego Sekretariatu Krajowej Sieci Rozwoju Obszarów Wiejskich. Nie zabrakło oczywiście włodarzy czterech gmin zrzeszonych w stowarzyszeniu. Zgromadzonych powitał prezes LGD Wielkopolska z Wyobraźnią - Sławomir Szyszka, po czym goście przystąpili do degustacji potraw przygotowanych przez cztery zespoły: KGW Rozdrażew, KGW Koźmin Wlkp., ZSP Koźmin Wlkp. i Pogorzelę. Estetycznie udekorowane stoły, przepięknie zaprezentowane potrawy przyciągnęły licznych smakoszy. Na stoiskach królowały przede wszystkim potrawy ze świni: kiełbaski, pieczenie, flaczki, bigosy, smalce, galaty oraz pyszne ciasta. Zespoły wystawców rywalizowały w konkursie kulinarnym na najlepszy galat i smalec.
Oceny potraw dokonało jury w składzie: Wojciech Łukomski, Anna Klauza, Justyn Zaradniak, Henryk Staniewski. Po spróbowaniu wszystkich potraw wybór okazał się nie taki prosty, ponieważ wszystkie potrawy były bardzo smaczne. Widać było duże zaangażowanie i entuzjazm osób prezentujących swoje „ kulinarne dzieła”. Po zliczeniu punktów okazało się, że zwycięstwo odniosła drużyna z Koźmina Wlkp.
Degustacji specjałów towarzyszyły zabawne konkursy. Dzieci walczyły o „Świńskie uszko” w konkursie wokalnym na najbardziej oryginalne wykonanie odgłosu świnki. Wygrał Hubert Kurkowiak z Koźmina Wlkp., druga była Julia Głuszek także z Koźmina Wlkp. a trzeci Kacper Mikołajczyk z Krotoszyna. Niemałą atrakcją był otwarty turniej strzelecki, w którym wystartowało aż 60 uczestników. Tu najlepszy okazał się Mateusz Kordus z Borku Wlkp., który pokonał kolejno Michała Wawrzyniaka z Koźmina Wlkp. i Łukasza Przybyła z Czarnego Sadu. Ponadto w ogrodach zamkowych odbyły się dwa konkursy sprawnościowe: wyciskanie prosiaka - przekładanie w ciągu minuty 25 kg ciężarka nad ławeczką na liczbę powtórzeń. Tu wygrał Hubert Krystkowiak z Pogorzeli, przed Maciejem Zychem z Koźmina Wlkp. i Łukaszem Przybyłem z Czarnego Sadu, który okazał się najlepszy w rzucie „świńską nóżką”. Tu drugie miejsce zajął Paweł Łąkowski z Koźmina Wlkp. a trzecie Marcin Wdowczyk z Jarocina. Czterech śmiałków stanęło w szranki w konkursie jedzenia kiełbasy na czas. Wygrał Hubert Jochaniak z Koźmina Wlkp., drugie Magdalena Kordus z Borku Wlkp. i trzecie Krzysztof Surma z Pogorzeli. Zwycięzcy poszczególnych konkurencji otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe. W trakcie imprezy odbyło się także sympozjum dla rolników na temat trzody chlewnej.
Atrakcją dnia „Prosiaka znad Orli” był turniej o „Kryształowe Prosię”. Do konkursu przystąpiły cztery drużyny z gmin członkowskich, a na punktację generalną składały się wyniki z wyżej wspomnianych konkurencji . Najwięcej punktów zdobyła gmina Koźmin Wlkp. a główną nagrodę odebrał burmistrz Maciej Bratborski.