Święto Sera Smażonego w Pogorzeli tu już kilkuletnia tradycja. Po raz dziewiąty mogliśmy się tu spotkać z zaproszonymi gośćmi, zespołami i gospodyniami domowymi, by w kulinarnym festiwalu spróbować znów i rozpływać się nad smakiem pogorzelskiego sera. Kto nie lubił sera, nic nie stracił, ponieważ do woli można było objadać się gzikiem z Koźmina.

Towarzyszyły temu występy artystyczne dziecięcych zespołów tanecznych, zarówno tych zgromadzonych wokół Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Pogorzeli, jak i trochę starszych i nie tylko.

Krótkie koncerty zaprezentowały również Koźmińska Orkiestra Dęta, oraz inni więc uczestnicy festiwalu zajadali się, z przyjemnością słuchając różnorodnej muzyki.

Na placu pojawiło się kilkanaście stoisk tematycznych, w tym poznańskiego Baraku Kultury, Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie, serowarskie, Łaciata Wieś. Nie zabrakło też oczywiście nas i naszego stoiska.

Odbyły się również różne konkursy, takie jak jedzenie gziki na czas czy konkurs na najlepszy ser smażony.



Galeria zdjęć: